Milaș (mai demult Milașul Mare) este o localitate românească veche,situată în Câmpia Transilvanie.Prima atestare documentară este din anul 1228,când este pomenit Pârâul Miloș(Milaș).Următorul act de atestare este din 5 iunie1315.

Istoricul școlii Gimnaziale „Cardinal Iuliu Hossu” Milaș

Înainte de anul 1948 școala din sat a fost Școală Poporală Confesională Greco-Catolică. În anul 1951 s-a turnat fundația noii școli .Lucrarea a fost ridicată din cărămidă ,acoperită cu țiglă și terminată în anul 1960. În anul 1970 s-a mai construit un corp de clădire datorită creșterii populație școlare.

De-a lungul anilor școala a avut parte de mai multe reabilitări.Cea mai importantă s-a făcut în anul 2007 .În acest an lucrările de reabilitare au fost majore.S-a schimbat acoperișul clădirii,s-au înlocuit geamurile,s-au construit grupuri sanitare moderne,s-a instalat centrală termică,sălile de clasă au fost dotate cu mobilier nou,calculatoare ,teren de sport.

Personalitatea Cardinalului Dr. Iuliu Hossu-fiu al comunei Milaș

Cardinalul Dr. Iuliu Hossu s-a născut la data de 30 ianuarie 1885 în familia preotului greco-catolic, Ioan Hossu,în localitatea Milaşul Mare din actualul judeţ Bistriţa Năsăud.

Școala primară a urmat-o în satul natal la Şcoala Poporală Confesională Greco Catolică. A urmat apoi, primele trei clase de studii gimnaziale la Gimnaziul Luteran German din Reghin. Clasa a patra gimnazială a urmat-o la Gimnaziul Romano Catolic Maghiar din Târgu Mureş. Studiile liceale le-a făcut la Gimnaziul Superior Unit Român din Blaj.

A făcut studii teologice superioare la Colegiul De Propaganda Fide din Roma unde a obţinut, în anul 1906, titlul de doctor în Filosofie iar în anul 1908 titlul de doctor în Teologie . A fost om de cultură, membru de onoare al Academiei Române,parlamentar și senator de drept.

La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, pe Platoul Romanilor ( Câmpul lui Horea ) în faţa a cel puţin o sută de mii de participanţi, constituiţi în Marea Adunare Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Românească, Î. P. S. Sa Episcopul Dr. Iuliu Hossu a citit Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

În cuvântarea rostită înainte de citirea Declaraţiei de Unire, printre altele a spus : ”De acum, o Românie Mare întemeiată pe Dreptatea lui Dumnezeu şi pe credinţa poporului său. Cântarea noastră de biruinţă să fie cântarea neamului, pe calea lungă şi grea a veacurilor. Dreptatea Ta, Doamne, e dreptate în veac, şi cuvântul Tău adevărul.”
Ales, la 2 decembrie 1918 de Marele Sfat Naţional Român alături de episcopul ortodox Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod şi Vasile Goldiş, a prezentat Regelui Ferdinand, la Bucureşti, Hotărârea de Unire.